Arvoista osa 2
- Päivi Peusa
- 16.2.2024
- 2 min käytetty lukemiseen
Arvojen aukaiseminen jatkuu.... Julkisuuteen tulee yhä lisää hevosmaailman ikäviä tapauksia. https://areena.yle.fi/1-66875597
Tottakai toiminnassa hevosten kanssa on parempaa ja huonompaa tekijää, ja jokaisella heistä on oikeus mielipiteeseen (joka kyllä kannattaa perustella). Mutta hevosella on aina oikeus hyvään kohteluun, modernia tutkittua tietoa on ihan jokaiselle tarjolla.
Harrastajat ovat varpaillaan; mistä löytää sen varmasti hevosen(kin) hyvinvointia kunnioittavan tallin, ratsastuskoulun, opettajan tai oppilaitoksen?
Jatkan I.H.AHAA ryn https://www.facebook.com/ihahaa.ry arvoista - tänään muutama sana tuosta "Hevosen hyvinvoinnin huomioivasta vuorovaikutusesta ihmisen kanssa". Hieno lause, mutta mitä se tarkoittaa?
Vuorovaikutus sisältää ihan kaikki. Kun ihminen ilmestyy hevosen näköpiiriin, vuorovaikutus alkaa. Päivittäiset rutiinit tallissa, hoitotoimet, eläinlääkärin tapaamiset, koulutuksen, rutiiniratsastuksen, valmennukset, maastatyöskentelyn, kuljetukset, kilpailut ja jopa tallilla vierailevien ihmisten käytöksen. Kaikki ihmisen toiminta on hevoselle jonkin sortin vuorovaikutusta, jokainen kohtaaminen on hevoselle myös oppimistilanne. Asiat ovat mukavia ja ymmärrettäviä tai sitten ei; hevonen haluaa jäädä tai sitten sen on pakko lähteä tai ainakin yrittää lähteä, jos ei muuten niin henkisesti.

Vuorovaikutuksen perustana on, että ihminen osaa lukea hevosta so hyväksyy lajinmukaisen käytöksen ja oppimisen merkityksen. Luo ymmärrykseen perustuvan suhteen. Ja jos ei osaa, niin opettelee. Jo Kyra aikanaan kehoitti ihmisiä opettelemaan hevosen kielen, sillä "et voi myydä kännyköitä Kiinaan, jos et osaa kiinan kieltä". Ne oli niitä nokia-aikoja, mutta loistovertaus!
Ihan jokainen hevosen kanssa toimiva ei tietty voi olla yhtä taitava (kuin Kyra), siksi tallilla on hyvä olla ihmisiä varten yhteiset pelisäännöt. Nämä voivat olla ihan tallin seinälle kirjoitetut SÄÄNNÖT. Esim. satunnaiset vierailijat yrittävät aina ruokkia hevosia - no sehän ei käy, mutta tästäkin olisi hyvä kertoa vaikka kyltillä tarhan vieressä.
Menneisyydessä ei vielä ollut saatavilla niin paljon sitä tutkittua tietoa, mutta muistan yhden hienon säännön; ruoka-aikaan tallissa ei saanut liikkua, hevosilla oli ruokarauha.
I.H.AHAA ry haluaa vaalia hevosen hyvinvoinnin edistämistä myös koulutuksessa. Meillä on ollut luennoitsijoina Suomen parhaita osaajia, mm. ihanat Anna Kilpeläinen, Verna Vilppula ja Katariina Alongi. Samalla pysymme arvojemme takana. Olemme sitä mitä sanomme, hevosen puolella ja ihmisenkin.
Ihan ulkomaita myöden on löytynyt meille sopivia opettajia, viimeksi Dr. Susan Fay USAsta. Susanin saamme Suomeen uudestaan ensi kesänä. https://www.drsusanfay.com/
En voi liikaa korostaa ihmisen käytöksen merkitystä. Hevonen on lajinsa mukaisesti laumaeläin, se haluaa sopeutua. Ja se voi sopeutua ihan hirveisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin. Meillä ihmisillä on valta ja sen mukana vastuu. Hevoset kuitenkin omistavat omat tunteensa, ne osaavat varmasti olla hevosia, osaammeko me ihmiset olla ihmisiä?
Ollaan ja opitaan olemaan hevostemme arvoisia!
terkuin Päivi
I.H.AHAA ryn tiedottaja
16.2.2024
Comments