Pietin tämän kesän Basic kurssi on nyt houstattu, ja suurimman tohinan ja pölyn laskeuduttua aloin miettiä, mikä tekninen homma kaiken ihanan tunteen, ilon, naurun ja lämmön keskellä jäi päällimmäisenä mieleen. Painopiste, ilman muuta minulle se on painopiste, niin hevosen kuin ihmisen, ja näiden välinen vaikutus.
Jaa ja miksi? Koska hevoset ymmärtävät painopisteen (no ehkä ei tämmöisenä ihmisten sanana) luonnostaan. Ne liikuttelevat toisiaan vaikuttamalla painopisteen takana (paimennus), sivulta (väistätys), edestä (pois blokkaaminen) jne.
Jos mahdollista, tarkkailkaa joskus kaikessa rauhassa hevosia tällä ajatuksella. Tosi hauskaa huomata, miten homma niiden välillä toimii. Ja toki hevoset viestivät myös ilmeillään, kaikkihan vaikuttaa kaikkeen. Eikä välillä edes huomaa mitään, kun kaikki on jo tapahtunut niin hienovaraisesti. Tosi hienoa!
Elikkä, ensimmäinen asia kehonkielen tietoisessa käytössä on hevosen painopisteen löytäminen. Jaaaa siellähän se on, hevosen kehon keskellä, hiukka satulan istuimen edessä. Ratsastaja istuu sen yläpuolella, hieman sen takana.
Maastakäsittelijä voi käyttää mielikuvaa, että painopiste on kuin kevyt rantapallo, joka liikkuu tuulen voimasta. Tuulen suunta määrää, mihin suuntaan pallo alkaa vieriä. Ja se rantapallo (hevosen painopiste) on koko ajan aktiivinen ja tietoinen tuulesta.
Toisena seuraa ihmisen oma painopiste. Se onkin paljon helpompaa, sillä meillä on vain kaksi jalkaa ja painopiste on niiden päällä, lantion sisällä.
Tarkoituksena on, että ihmisen liike, joka alkaa painopisteestä, vaikuttaa hevoseen, sen painopisteen taakse (takaosa kääntyy ulos, etuosa sisään), keskelle (hevonen liikkuu eteenpäin tai sivulle) tai eteen (etuosa kääntyy ulos, hevonen hidastaa). Jotta liikkeellä on vaikutusta, sen on oltava kuin tuuli, joka puhaltaa suoraan. Suora liike liikuttaa.
Minusta on myös hyvä muistaa, mitä edestä blokkaaminen hevoselle tarkoittaa, millaisissa tilanteissa hevoset sitä keskenään käyttävät. Se on hyvin karkeaa ja tylyä hevosenkieltä, enkä ainakaan itse halua sitä kayttää k.uin äärimmäisissä tapauksissa
Ihminen vaikuttaa hevoseen oman liikkeen suuntansa ja energian avulla. Eli rantapallo liikkuu, kun tuuli puhaltaa oikeasta suunnasta sopivalla voimalla. Yksinkertaista.
Teoriassa kyllä, silti monen ihmisen on vaikea hahmottaa omaa liikkeen suuntaansa. Etenkin kun hevosellakin on omat ajatuksensa, sen voi olla just torkuilla, tai sitten haluaakin välttämättä saada rapsutuksia tai on ylivirittynyt ja valmiina poukkoamaan. Tässä kuten kaikessa hevosen kanssa puuhailussa lähtökohta on aina rauha ja kummankin levollinen vastaanottava mieli.
Minulle tuli jotenkin niin voimakas tunne siitä, kuinka valmiita hevoset ovat ja kuinka ne odottavat, että me ihmisetkin saisimme juttumme kasaan. On ihana ja huojentavaa olla samalla aallolla, saman tuulen lempeässä vireessä.
lähetetty 29.7.2018
Comments